КАТАЛОГ
UARU
КАТАЛОГ ТОВАРІВ
Закрыть

Чи можна змішувати антифриз різних кольорів?

Чи можна змішувати антифриз різних кольорів?

Антифриз - загальна назва для рідин, що не замерзають при низьких температурах. Призначений він для запобігання пошкодження деталей, викликаного розширенням води при її замерзанні. Антифризи мають не тільки нижчу температуру замерзання-точку початку кристалізації, але і значно менший коефіцієнт розширення при замерзанні.

Будь - який антифриз - це суміш етиленгліколю, поліпропіленгліколю, води, барвника і пакета присадок. Доречі ТОСОЛ - це теж антифриз. Спочатку це було номенклатурне позначення антифризу спеціально розробленого для автомобілів ВАЗ, так як італійців не влаштувало якість існував на той момент в СРСР "антифризу 156", і вони зажадали створити новий антифриз.

Кожен виробник використовує власний пакет присадок при виробництві антифризу, і в лінійці одного виробника Антифризи можуть відрізнятися кількістю і складом таких присадок. Присадки бувають антикорозійними, антипінними, що зменшують вплив на гуму і т.д. у 70-х роках європейськими виробниками було вирішено створити класифікацію охолоджуючих рідин (ОЖ). Було розроблено три класи:

G11 - використовується етиленгліколь, це, як правило, найдешевші рідини системи охолодження, з невеликим пакетом присадок. За цим класом зафіксували зелений колір. Колірні відмінності ввели для того щоб можна було розрізнити рідини різних класів, А до цього вони були безбарвні.

G12 - використовується етиленгліколь і карбоксилатні сполуки. Антикорозійна плівка створюється тільки в місцях вогнищ, а не покриває всі внутрішні поверхні, тепловідвід при використанні цього антифризу більш ефективний ніж у G11. Підходить G12 для високооборотистих і високотемпературних двигунів. За рахунок більш досконалого пакету присадок Антифризи цього класу більш дорогі. За цим класом зафіксували червоний колір.

G13 - використовується поліпропіленгліколь. Це більш екологічний продукт (не отруйний, швидше розкладається). Європа женеться за екологічністю, тому створюють такі продукти. За цим класом зафіксований жовтий або помаранчевий колір.

На жаль, деякі виробники не дотримуються цієї колірної класифікації. Тому допускається змішувати рідини класів G11 і G12 одного виробника, або в екстрених випадках, наприклад: в далекій поїздці через брак інших варіантів, можна змішати Антифризи різних виробників. Потім потрібно буде здійснити заміну цієї суміші на свіжу рідину, з повною промиванням. Через різного складу присадок вони можуть почати взаємодіяти і випадати в осад, погіршуючи властивості охолоджуючої рідини.

Інші статті

Зворотній дзвінок