КАТАЛОГ
UARU
КАТАЛОГ ТОВАРІВ
Закрыть

Як вибрати моторну оливу

Як вибрати моторну оливу

Як правильно вибрати моторне масло для свого автомобіля?

Цим питанням задаються багато автолюбителів. Так з чого ж почати?

Без сумніву найважливішою характеристикою будь-якого масла, в тому числі і моторного є його в'язкість.

Згідно класифікації SAE J300 моторні масла поділяються 12 класів в'язкості від 0W до 60: 6 зимових (0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) і 6 літніх (10, 20, 30, 40, 50, 60) КЛАСІВ. Буква W після цифри означає, що масло пристосоване до роботи при низькій температурі (Winter — зима).

Приклад розшифровки позначення: SAE 15W-40

15W - низькотемпературний клас в'язкості.

Чим нижче клас, тим нижче температура можливого старту двигуна

40 - високотемпературний клас

Чим вище клас, тим вище температура, яку може витримати масло (захист двигуна при високих робочих температурах).

Якщо в класифікації масла зазначено два числа, то дане масло є всесезонним, тобто показаний рівень в'язкості як при назких температурах так і при високих.

SAE xxW-yy-всесезонне масло, наприклад Castrol Magnatec 5W40

SAE xxW або SAE yy-сезонне масло, наприклад Rubia s 10w

Сезонні масла, в основному, використовуються там, де немає сильних перепадів температури і середньорічна температура досить висока.

Всесезонні масла пропонуються як з зимовою, так і з літнім ступенем в'язкості , таким чином вони можуть використовуватися цілий рік з максимальною ефективністю.

Як дізнатися який рівень в'язкості слід використовувати у вашому автомобілі?

В першу чергу потрібно почати, як не банально, з сервісної книжки вашого автомобіля, адже ніхто не знає краще виробника, яке масло краще використовувати в автомобілі його виробництва.

Далі слід враховувати, що масла також розрізняються за типом на мінеральні, синтетичні і напівсинтетичні.

Мінеральне масло - продукт прямої переробки нафти. Відрізняється нестабільністю своїх характеристик і високим ступенем випаровуваності. Щоб зробити таке масло більш працездатним, в нього додають велику кількість стабілізуючих присадок, які схильні до відносно швидкого руйнування. Через це мінеральне масло рекомендується якомога частіше міняти на «свіже». Також дані масла мають менший коефіцієнт вимивання і більш щадяще відносяться до малоякісним гумовим і пластиковим деталям, з яких виготовлені сальники та інші подібні вироби на вітчизняних автомобілях і автомобілях які були зроблені 10 і більше років тому.

Синтетичне масло - це продукт, одержуваний шляхом хімічного синтезу, причому його характеристики (в'язкість, температура спалаху і застигання, лужне і кислотне числа) можна задати ще під час виробництва. Властивості такого масла стабільні, а їх відносно високі в'язкісно-температурні характеристики дозволяють не додавати велику кількість присадок, що дозволяє набагато рідше проводити заміну масла і зменшує кількість нагару і відкладень.

Напівсинтетичне масло - продукт одержуваний в результаті контрольованого змішання мінерального(50-70%) і синтетичного (30-50%) масел з додаванням спеціальних присадок. В результаті виходить масло поєднує в собі дешевизну мінерального і деякі властивості синтетичного масла.

Змішування масел окремих типів вкрай небажано, так як масло виконує ряд важливих функцій, таких як:

  • запобігання поверхні тертя від зносу, заїдання та інших пошкоджень
  • зниження втрати енергії при терті
  • очищення системи двигуна
  • відведення тепла від поверхні тертя
  • зниження шуму, вібрації і ударних навантажень на зубчасті колеса

При змішуванні різних типів масла змінюються його фізико-хімічні властивості, що в підсумку не дозволяє маслу виконувати свої функції, особливо в зимовий час.

Присадки призначені для мінерального масла найчастіше нерозчинні в синтетичному і навпаки, що призводить до утворення осаду, який при попаданні на поверхню тертя сприяє підвищеному зносу і виведення з ладу всього механізму. Таким чином, якщо ви не впевнені яке масло було використано, оптимальним варіантом буде Заміна масла після промивання Масляної системи. В кінцевому результаті це обійдеться вам набагато дешевше, ніж можливий ремонт двигуна.

Також слід знати, що якість масла на 80% залежить від якості базового масла і тому краще купувати масло від перевіреного виробника.

Якщо ви все ж важко з вибором, ви можете зателефонувати нашим менеджерам, які в найкоротші терміни проконсультують Вас і порадять саме те масло, яке вам потрібно.

Greencar.com.ua доставе вашу покупку, де б ви не проживали, а низькі ціни, якість і оперативність обслуговування Вас приємно здивують.

Купуючи масло в нашому інтернет-магазині ви, в першу чергу, купуєте якість гарантоване виробником, зручність доставки і самостійного вибору способу оплати. Завдяки цьому Вам гарантовано гарний настрій від якісної їзди на вашому автомобілі.

Інші статті

Зворотній дзвінок